Buteyko Methode

met de Buteyko Methode

Wat is verkeerd ademhalen?

Wanneer we ademen krijgen we zuurstof binnen en ademen we koolzuurgas uit. Bij een gezonde ademhaling zijn die 2 factoren met elkaar in balans: je ademt voldoende zuurstof in én je ademt voldoende koolzuurgas (maar niet te veel) uit. Wanneer je te zwaar en te diep ademt verliest je lichaam te veel koolzuurgas.

Als je lichaam te veel koolzuurgas verliest

Te veel koolzuurgas uitademen heeft allerlei negatieve gevolgen voor je lichaam, zoals een gebrekkige afgifte van hemoglobine aan je weefsels, verzuring van lichaamscellen en verkramping van glad spierweefsel. Dat kan leiden tot verstoring van de stofwisseling en de immuniteit en tot het ontstaan van allergieën. Om deze verstoringen te compenseren ontwikkelt het lichaam beschermende reacties in de vorm van aandoeningen. Astma is daarvan een voorbeeld.

Gezond ademhalen

Met de Buteyko Methode leer je om gezond adem te halen. Daarmee breng je zuurstofinname en koolstofuitgave weer met elkaar in balans. Je gezondheidsklachten nemen af en mogelijk kun je jouw medicijngebruik geheel of gedeeltelijk afbouwen. De Buteyko Methode is echter geen medische behandeling en kan deze ook niet vervangen.

Konstantin Buteyko

De Buteyko Methode is ontwikkeld door de Oekraïnse arts Konstantin Buteyko (1923-2003). Hij ontdekte dat ‘verkeerd ademhalen’ de oorzaak is van veel ziekten en aandoeningen. In 1985 werd de Buteyko Methode officieel erkend door het Russische Ministerie van Volksgezondheid. Na het wegvallen van het IJzeren gordijn werd zijn methode ook in het westen steeds bekender. In Nieuw Zeeland, Australië en Canada is Buteyko een erkende methode. Uit wetenschappelijk onderzoek over Buteyko blijken de positieve resultaten.

Kamp jij met gezondheidsklachten en wil je onderzoeken of die te maken kunnen hebben met een verkeerde ademhaling? Wil je weten of deze training iets voor jou is?

Maak nu een afspraak