Leer Gezond Ademen

met de Buteyko Methode

Medicatie afbouwen

juli 20, 2017

Al een poos gebruik ik geen medicatie tegen astma meer. Toch heb ik mijn pufjes nog altijd bij me. Dat geeft me zekerheid. Het geloof in medicatie als de enige juiste oplossing voor een aandoening zoals astma zit diep. Zelfs wanneer we heel veel last hebben van bijwerkingen. Stoppen? Geen denken aan!

Maar ik knapte bepaald niet op van de medicatie. Integendeel, mijn conditie werd steeds slechter. Ik had sterk het idee dat mijn klachten te maken hadden met mijn medicatie die keer op keer werd opgehoogd. Als mijn klachten niet zo ernstig waren geweest was ik waarschijnlijk nooit aan Buteyko begonnen. Maar het moment kwam dat de wal het schip keerde.

Mijn medicatie heb ik in overleg met mijn longarts afgebouwd. Hij was niet erg enthousiast over mijn voornemen om te starten met Buteyko. Maar hij zei: ‘Ik zie wel dat je vastberaden bent en er helemaal achter staat. En dan moet je het doen.’ We spraken af dat ik hem na een poos zou bellen om hem over mijn bevindingen te vertellen.

Afbouwen deed ik zeker niet in één keer. Niet alleen mijn longarts, ook ik nam niet zo makkelijk afstand van het geloof in medicatie. Er moest een knop om. Durfde ik dat wel? En wat als ik een aanval kreeg? Daar maakte ik mij zorgen over. Ik bouwde stap voor stap af. En, zo hield mijn Buteyko Trainer mij voor: er is niks mis mee om je medicatie gewoon bij je te hebben, voor je eigen gevoel van zekerheid. Dat betekent niet dat je het ook gaat gebruiken.’

Inderdaad lukte het om mijn medicatie af te bouwen. Na een paar maanden kon ik zelfs zonder medicatie. En zoals ik beloofd had, belde ik mijn longarts. Hij wist niet wat hij hoorde, hij kon zijn oren gewoon niet geloven. Wanneer iemand mij dit 3 of 5 jaar geleden verteld had, dan had ik het ook niet geloofd. Ik ben enorm blij dat ik mijn kwaliteit van leven terug heb. Ik ben nog nooit zo fit geweest. Maar mijn pufjes heb ik nog steeds bij me in de tas. Voor het gevoel van zekerheid.