Over Henriëtte

met de Buteyko Methode

Foto: Anja Hagedoorn

Henriëtte Bottema gebruikte lange tijd medicatie tegen astma. Ze had veel last van bijwerkingen. In 2016 besloot ze de Buteyko Training te volgen. Ze kreeg de de gezonde ademhalingstechniek onder de knie en hield zich aan bepaalde voedingsadviezen.

Dankzij haar nieuwe leefstijl lukte het om de ernst van haar klachten sterk te verminderen. De effecten waren verbluffend: haar chronische vermoeidheid en haar eczeem verdwenen en ze kon haar medicatie afbouwen.

Ze besloot zelf Buteykotrainer te worden en rondde de opleiding in juni 2017 af bij Dick Kuiper van Buteyko Instituut Nederland. Inmiddels geeft zij zelf Buteyko Trainingen vanuit haar praktijk in Koekange.

Henriëtte: “In het buitenland is Buteyko een erkende methode. In Nederland reageert de medische wereld nog steeds huiverig op deze ‘alternatieve’ therapie. Ik vind dat erg jammer. Mijn eigen leven is drastisch veranderd dankzij Buteyko en dat gun ik anderen ook. Mensen hebben het recht om te weten dat Buteyko bestaat en wat het voor hen kan betekenen.”

Henriëtte heeft jarenlang ervaring als verpleegkundige en naast haar Buteykopraktijk helpt ze als specialiste van Care for Women vrouwen die kampen met een verstoorde hormoonbalans.