Buteyko

Ademhaling

Onze ademhaling heeft invloed op verschillende processen in het lichaam. Alles is afhankelijk van de ademhaling. Je weerstand, je spijsvertering, je hormoonspiegel en bijvoorbeeld de werking van de hersenen. Een gezonde ademhaling zorgt ervoor dat je je goed voelt. Fysiek maar ook mentaal. 

Wij halen op een dag ongeveer 20.000 keer adem. Zonder ademhaling kunnen we niet functioneren, het is van levensbelang. Met onze ademhaling brengen wij zuurstof naar de cellen van ons lichaam. Heb je een verkeerde ademhaling dan is dit proces verstoord. Dit leidt tot chronische hyperventilatie met ernstige klachten tot gevolg. Veel van deze klachten worden aangepakt door het toedienen van medicatie. Helaas zijn er weinig artsen die beseffen dat de ademhaling de oorzaak is van alle problemen. 

Bekijk hier de lijst met de meest voorkomende klachten die ontstaan bij een verkeerde ademhaling. 

Konstantin Buteyko

In de jaren 50 van de vorige eeuw heeft de Oekraïense arts Konstantin Buteyko een methode ontwikkeld om een verstoorde ademhaling te verhelpen. Buteyko heeft aangetoond dat een gezonde ademhaling enkel via de neus kan plaatsvinden. Ook tijdens de slaap. Jarenlang heeft hij onderzoeken en tests uitgevoerd in zijn laboratoria. In het jaar 1967 kon Buteyko met zijn team aantonen dat met deze methode duizenden mensen waren geholpen. Deze mensen hadden geen last meer van astma of andere luchtwegproblemen.

Bewustwording

De Buteyko methode gaat om de bewustwording van de ademhaling. Met speciale oefeningen leert men de ademhaling rustig te maken. Hierbij is de neusademhaling de norm. Het zal even wennen zijn als je een mondademhaling gewend bent. 

Zuurstof

Het doel van de oefeningen is om de zogeheten ‘luchthonger’ te creëren. Dit gevoel geeft aan dat de kooldioxide, de CO2 in je bloed is gestegen. En dat is de bedoeling. Door geruime tijd deze oefeningen te doen, zal je lichaam eraan wennen en de concentratie kooldioxide stijgen. Dit zorgt ervoor dat de bloedsomloop sterk verbetert en alle cellen in je lichaam meer zuurstof krijgen. 

Buteyko stelt dan ook dat we niet te diep moeten ademen. ‘Adem licht, niet te diep.’ In mijn training leer ik je daar alles over. Lees meer over de training.

Test jezelf

Vaak zijn wij ons niet bewust van een verkeerde ademhaling. Met een simpel testje kan jij erachter komen om te zien hoe jij gewend bent om te ademen. We noemen dit het testen van de ‘controlepauze’ ook wel CP genoemd.
Je kan dit nu direct meten. Het gaat als volgt:

  • $Ga rustig zitten met een rechte rug. Adem een paar keer rustig in en uit door je neus.

    Let op: deze oefening mag je géén moeite kosten.

  • $Na een uitademing knijp je met je vingers je neus dicht. Je stopt dan ook met ademen.
  • $Begin met het tellen van seconden.
  • $Wacht tot de eerste prikkel die je krijgt om weer te ademen, doe hier niets mee, deze verdwijnt vanzelf.
  • $Pas bij de tweede prikkel laat je je neus los en adem je weer in.
  • $Het aantal seconden die je geteld hebt geven de CP aan.
  • $Let op: deze oefening mag je géén moeite kosten.

Tot 15 seconden

Heb je een getal onder de 15, dan adem je te veel. 

Van 16 tot 25 seconden

Zit het getal tussen de 15 en de 25 seconden, dan adem je al iets beter. Maar wel meer dan de medische norm heeft vastgesteld.

Vanaf 25 seconden

Tel je 25 seconden of meer? Dan is de ademhaling goed. Een getal rond de 40 seconden geeft aan de je een optimale ademhaling hebt. 

“Ik heb vijfendertig jaar puffertjes gebruikt. Henriëtte heeft mij geleerd hoe ik kan vertrouwen op mijn lichaam zonder medicijnen. Al binnen een paar weken was ik in staat om een allergische reactie zo op te vangen dat er geen benauwdheid ontstond en durfde ik het aan om mijn medicijnen niet mee te nemen op vakantie. Ik heb ze nooit meer aangeraakt. Ik moet gedisciplineerd blijven oefenen en dat is soms lastig. Het voedingsadvies volgen is ook niet altijd makkelijk maar het idee dat ik zelf een grote invloed heb op allergische reacties maakt het dubbel en dwars de moeite waard.

Henriëtte is invoelend en bevlogen. Ik merk aan alles wat ze op mij overdraagt dat het gedachtengoed van Buteyko is ingebed in een brede kennis en een  jarenlange ervaring op het gebied van gezondheid.” 

Chris