Medicatie afbouwen, dat heeft tijd nodig

Al een tijd gebruik ik helemaal geen pufjes meer. Toch heb ik ze nog altijd bij me. Dit geeft zekerheid. Het geloof in medicatie als enige juiste oplossing voor een aandoening zoals astma zit diep. Zelfs wanneer we veel last hebben van bijwerkingen. Maar stoppen? Geen denken aan.

Ernstige klachten

Ik ben niet bepaald opgeknapt van de medicatie. Integendeel. Mijn conditie werd steeds slechter en ik was overdag vermoeid. Ik had sterk het gevoel dat het te maken had met mijn medicijnen. Toch als ik naar de arts ging om mijn klachten te bespreken, werd de dosering verhoogd en ging ik ongehoord terug naar huis. Als mijn klachten destijds niet zo ernstig waren geweest, was ik nooit aan Buteyko begonnen. 

Buteyko

In overleg met mijn longarts heb ik de medicatie afgebouwd. Hij was niet erg enthousiast over mijn voornemen te starten met Buteyko. Hij zei “ik zie dat je vastberaden bent en er helemaal achter staat. En dan moet je het doen.” We spraken af dat ik hem na een tijd zou bellen om de bevindingen te delen.

Wat als ik een aanval krijg?

Afbouwen deed ik niet in één keer. Het was moeilijk afstand te doen van deze zogeheten ‘pufjes’. Er moest een knop om. Wat als ik een aanval krijg? Durf ik dat wel? Ik maakte mij zorgen maar ik zette toch door. Ik bouwde stap voor stap af. Er was immers ook niets mis mee om de medicijnen bij je te dragen als dat een gevoel van zekerheid geeft. Aldus mijn Buteyko trainer. 

De longarts kon zijn oren niet geloven

Uiteindelijk lukte het mij om af te bouwen. Na een paar maanden kon ik zelfs helemaal zonder! Zoals ik beloofd had, belde ik de longarts. Hij wist niet wat hij hoorde en kon zijn oren niet geloven. En ik geef hem groot gelijk. Wanneer iemand mij dit een aantal jaar geleden verteld had, zou ik hetzelfde hebben gedacht. Ik zou het niet geloven. 

Kwaliteit van leven

Ik ben zo blij dat ik de kwaliteit van leven terug heb. Ook al heb ik de pufjes nog in de tas. Gewoon, voor de zekerheid. 

Contact

Wil jij deskundige begeleiding bij het afbouwen van medicatie of wil jij hulp bij het verlichten van gezondheidsklachten? Ik kan je helpen.