Verminder stress en angst

De Buteyko-methode is een ademhalingstechniek die is ontwikkeld door de Russische arts Konstantin Buteyko. Het is belangrijk om met het beoefenen van deze techniek de ademhaling te normaliseren. Dit doe je door het verminderen van het overmatig diep ademhalen. Deze techniek zorgt voor het reduceren van stress en angst. En dat heeft natuurlijk weer effect op jouw algehele gesteldheid.

Ik geef je alvast vier positieve effecten:

Ontspanning dus stressvermindering

De methode staat voor een rustige, oppervlakkige ademhaling door de neus. Dit zorgt ervoor dat het sympatische zenuwstelsel (hier wordt de vecht-vlucht reactie geactiveerd) kalmeert. Daaropvolgend krijg je een ontspannen en relaxed gevoel.

Verbeterde zuurstoftoevoer naar de hersenen

Ons brein is het meest gevoelig voor zuurstoftekort. Met het bewust ademen en minder diep ademen creëer je zelf een optimale zuurstoftoevoer naar de hersenen. Dit is goed voor de hersenfunctie en je voelt je beter. Daarnaast worden nieuwe hersencellen gevormd en de verbindingen worden sterker. Dit alles zorgt ervoor dat de hersenen langer soepel blijven.

Versterking van het ademhalingsbewustzijn

Door het veelvuldig beoefenen van deze techniek vergroot je het ademhalingsbewustzijn. Wanneer je gestrest of angstig bent kan je kortademig worden. Je ademt sneller en in het slechtste scenario krijg je hyperventilatie, paniekaanvallen of duizeligheid. Kortom, het heeft effect op het leven. Doordat je bewust wordt van de ademhaling kan je ook eerder de gevoelens signaleren. Je kan eerder je angst opmerken en jezelf kalmeren.

Optimale processen in het lichaam

Door de methode te beoefenen krijg je een optimale verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in het bloed. Deze balans is goed om de fysiologische processen in het lichaam te reguleren. Zo ook die van stressreacties. Doordat de processen in balans zijn zal je stress en angst verminderen.

Er zijn naast deze vier positieve effecten nog veel meer te benoemen. Deze zijn per persoon verschillend. Wil jij zelf ervaren wat deze techniek voor jouw lichaam en geest kan betekenen? Plan geheel vrijblijvend een eerste kennismaking in. Hier leg ik je uit wat het voor positieve gezondheidseffecten heeft, specifiek voor jouw situatie en hulpvraag.